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2 January 1997 

Re: 	 NEPA Call-In Technical Inquiry 0011 - Standard Measure of Flood
 Hazards 

Dear NEPA Call-In User: 

This letter is in response to your November 22, 1996 request for a 
definition and categorization of floodplain hazards. You stated GSA is 
revisiting its floodplain location policy, and you would like a 
"standard" accepted measure of floods or flood hazards if available. 
Specifically, you are looking for a "Richter-type" earthquake scale for 
floods or flood hazards. 

NEPA Call-In contacted Mr. Jimmy Baggett, Chief, Hydrology Department, 
U.S. Army Corps of Engineers, Fort Worth District, (817) 978-2054.  Mr. 
Baggett stated the Corps of Engineers establishes 100 and 500 year flood 
frequency determinations for the Federal Emergency Management Agency 
(FEMA). He further stated he did not know of a "Richter-type" scale for 
floods and flood hazards, but the standards are established by FEMA and 
suggested we contact them. 

We contacted Mr. Jack Quarles, Civil Engineer, FEMA, Denton, TX, (817) 
898-5156.  Mr. Quarles stated FEMA uses Title 44 Code of Federal 
Regulations (CFR), Chapter 1, "Federal Emergency Management Agency," the 
standard for determining flood hazards for definition and categorization 
of flood plains. He stated Title 44 CFR Part 59, "General Provisions" 
(enclosed), contains definitions for floods and flood hazards, and Title 
44 CFR Part 64, "Communities Eligible for the Sale of Insurance" 
(enclosed), defines flood hazard designation symbols. Title 44 CFR Part 
65, "Identification and Mapping of Special Hazard Areas" (enclosed), 
outlines the necessary steps to revise special hazard areas, base flood 
elevation determinations, and floodways. Mr. Quarles further stated 
"Guidelines and Study Specifications for Study Contractors," January 1995 
(enclosed), was developed by FEMA to be used along with Title 44 CFR 
Chapter 1 for technical guidance. He stated there is no "Richter-type" 
scale for floods or flood hazards. Mr. Quarles stated Mr. James Mirabel 
of the Texas Natural Resource Conservation Commission (TNRCC) may have 
additional handbooks for definition and categorization of floodplain 
hazards and suggested we contact him. 

NEPA Call-In contacted Mr. James Mirabel, State Coordinator, Flood 
Insurance Program, TNRCC, (512) 239-4771.  Mr. Mirabel stated Title 44 
CFR Part 59 is the national standard for definition and categorization of 
flood plains and flood plain hazards. His office also uses the 
"Guidelines and Study Specifications for Study Contractors" for technical 
guidance. Mr. Mirabel stated the above documents contain the standard 
accepted measure of floods and flood hazards. He provided the following 
enclosed publications which may help in the revision of your floodplain 
location policy: 

1. 	 "Floodplain Administrators Handbook", TNRCC, February 1996, developed
 from FEMA guidelines to identify steps a Floodplain Administer must
 take to ensure development in a floodplain is regulated; and 

2. 	 "Texas Community Official's Primer on Floodplain Planning Strategies
 and Tools," June 1994, TNRCC. This publication provides an overview 
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of floodplain management. 

In summary, the standard for definition and categorization of floodplain 
hazards is contained in Title 44 CFR Chapter 1. Further, the FEMA 
publication "Guidelines and Study Specifications for Study Contractors" 
provides additional technical guidance. There is no "Richter-type" scale 
for measuring floods or flood hazards. 

The materials in this TI have been prepared for use by GSA employees and 
contractors and are made available at this site only to permit the general public 
to learn more about NEPA. The information is not intended to constitute legal advice 
or substitute for obtaining legal advice from an attorney licensed in your state 
and may or may not reflect the most current legal developments. Readers should also 
be aware that this response is based upon laws, regulations, and policies in place 
at the time it was prepared and that this response will not be updated to reflect 
changes to those laws, regulations and policies. 
Sincerely, 

(Original Signed) 

NEPA Call-In Researcher 


