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March 20, 2003

MEMORANDUM FOR GSA ACQUISITION WORKFORCE ASSOCIATES

FROM:

    SENIOR PROCUREMENT EXECUTIVE

SUBJECT:  

    Acquisition Advisory

Many of our colleagues are wondering what, if any, changes the current state of world events has, or may have, on the rules governing acquisition.  This advisory is intended to answer some of those questions.

Q:  Are there any new authorities available for acquisition?

A:  Yes.  Section 852, et seq, Homeland Security Act of 2002, Pub.L. 107-296 and the 2002 National Defense Authorization Act provide for certain increased thresholds and the use of simplified acquisition procedures under certain circumstances.  You should be familiar with these new authorities.  These were  implemented in the FAR through Federal Acquisition Circular (FAC) 01-09 and 01-12 available at www.acqnet.gov/far under ‘FAR Documents.’

Q:  What are these new authorities?

A:  There are several.  The following is a summary only and you should read the actual FAR text for the details:

Increased Thresholds.

· Micro-purchase threshold is raised to $7,500 ($15,000 for acquisitions by or for Department of Defense) except for construction subject to the Davis Bacon Act

· Simplified Acquisition Threshold is raised to $200,000 inside the United States and $300,000 outside the United States ($250,000 and $500,000, respectively, for acquisitions by or for Department of Defense)

Commercial Items

· Agencies may treat certain non-commercial item acquisitions as commercial items with no $5,000,000 limit.

Streamlined Acquisition Authority

· Removes the dollar limitations on sole source 8(a) and Hubzone awards 

Q:  When are these new authorities available for use?

A:  The authorities provided apply to any procurement of property or services by or for an executive agency that, as determined by the head of the executive agency, are to be used to facilitate defense against or recovery from terrorism or nuclear, biological, chemical, or radiological attack, but only if a solicitation of offers for the procurement is issued by November 24, 2003 (but see specific dates in the FAR for the award and obligation of funds using the increased thresholds specific to acquisitions by or for Department of Defense).

Q:  Has a determination by the Administrator been made that authorizes the use of these new authorities?

A:  The Administrator will be issuing a memorandum which will delegate these statutory authorities to contracting officers, through the Senior Procurement Executive.

Q:  Are there any other special authorities?

A:  No.  None are needed.  The FAR, combined with the tools already in our acquisition toolbox, provide plenty of flexibility.  The Schedules program, the GWACS program, letter contracts, multiple award indefinite delivery indefinite quantity contracts, single award indefinite delivery indefinite quantity contracts, and purchase cards provide tremendous flexibility.  In addition, FAR Part 6 provides the authority to limit competition when the need arises but be mindful of the additional justification and approval thresholds identified at FAR 13.501(a).  It is important to remember that we didn’t use any extraordinary measures following 9/11.  The system works.

Q:  What about Acquisition Plans?

A:  Acquisition planning is very important no matter what is going on around us.  We need to think about what we will do to acquire emergency items in advance.  Become familiar with suppliers of emergency equipment from protective clothing to computers and construction equipment.  Make contact and check supply availability.  Section 858 of the Homeland Security Act addresses market research and has been implemented at FAR 10.001.  We are considering issuing additional guidance on the need for formal written acquisition plans.  In the interim, use common sense.  If an emergency requires you to acquire something immediately, acquire it and we’ll work out the paper afterwards.  Keep in mind that there is no substitute for good acquisition planning.  If you haven’t done it, now is the time to do it.

Q: If the Administrator makes a determination to raise the simplified acquisition threshold, does that mean I am authorized to obligate up to the raised threshold amount if I hold a simplified acquisition warrant?

A: No.  Raising the thresholds does not raise your warrant authority.  Your warrants will be raised as needed and in writing on either a case-by-case or blanket basis.

Q:  What about purchase card limits?

A:  Keep in mind that the $2500 purchase card limit does not increase along with the micro-purchase authority.  If the Administrator determines to raise the thresholds as discussed in this letter, that does not, in and of itself, mean that purchase card authority has been raised commensurately.  Therefore, contact your CFO and discuss how purchase card limits and purchasing authority might be raised in the event of an emergency.  You will find that plans already exist to raise the limits, but you need to know who to call or e-mail to initiate this.

Q:  Is there any special documentation requirements needed when using this emergency procurement authority?  
A:  Yes.  FAR 13.501 addresses documentation.  The requirements are not exhaustive but pay particular attention to the sole source approval thresholds at FAR 13.501(a)(2)(iii) and (iv) for test program sole sources.   Other than this, there are no additional documentation requirements, but you should keep in mind that the Homeland Security Act requires the Comptroller General to report on the use of this emergency procurement authority in 2004.  Therefore, ensure that you are able to identify the purchases you make under these emergency authorities should the need arise to exercise them.  

Finally, you can be confident that your experience and outstanding performance in the aftermath of September 11, 2001 have prepared you for what may come.  We will be able to look back with pride at our agency’s contributions to our homeland during this most difficult time.

