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17 April 1997 

Re: NEPA Call-In Technical Inquiry 0057 - Phase II Review 

Dear NEPA Call-In User: 

This letter is in response to your March 27, 1997 request for NEPA Call-In 
to review the Phase II Subsurface Investigation and Interior Building 
Inspection for the Ohio Federal Building - U.S. Courthouse, Site B, prepared 
by Louis Berger & Associates (LBA) and submitted to the General Services 
Administration (GSA) in February 1995. You asked NEPA Call-In to review the 
document and comment on the technical accuracy of the report. Specifically, 
you want to know if the report's methods, conclusions, and recommendations 
are sound. 

NEPA Call-In reviewed the above report and compared it to the guidance in 
American Society for Testing and Materials (ASTM) Standard E 1527-94 and E 
1528-93, "ASTM Standards on Environmental Site Assessments for Commercial 
Real Estate." NEPA Call-In found the report meets minimum ASTM standard 
requirements. We did discover some inconsistencies between the stated 
objectives, sampling methods chosen to satisfy the objectives, and the 
presentation of data. We also found the report did not meet its stated 
objective to "determine the extent of any soil or groundwater contamination 
that may be present." It is our conclusion that recommendations contained 
in the report are sound. Specific comments and recommendations are listed 
below. 

1. 	 Page 3, paragraph 2 of the report states "The ESA recommended that a
 subsurface sampling and testing program be undertaken to determine if
 any contamination has occurred as a result of the previous presence of
 the railroad and oil storage facility. This sampling and testing
 program is necessary to characterize and determine the extent of any
 soil or groundwater contamination that may be present." The
 stated purpose of the investigation was to determine the "extent of any
 soil or groundwater contamination." The report should interpret the
 horizontal or vertical extent of the contamination. We suggest the
 report discuss the horizontal and vertical distribution of the
 contaminants and point out any additional data gaps regarding the extent
 of contamination. The report's stated objectives also imply groundwater
 and soil would be sampled and tested in order to determine if either
 groundwater or soil contamination had taken place. It is our
 understanding that no groundwater testing was performed. In Section 4.2
 it is recommended that the groundwater be sampled. We suggest the
 report give an explanation why groundwater sampling did not take place
 in the original Phase II Investigation. With the levels of constituents

    detected (see table on pages 8 through 10 of the report), NEPA Call-In
 recommends a beneficial use survey be conducted for the impacted aquifer
 so that affected groundwater users can be identified. 

2. 	 Page 6, paragraph 2, states "The ceilings of the structure were composed
 of suspended acoustical tile, which may be ACM (Asbestos Containing
 Material); however, no determination can be made without laboratory
 analysis." The report later states on page 11, section 4.1,
 Recommendations, "In light of the above findings, LBA recommends no
 further action with respect to recognized environmental conditions in 

    connection with the interior of the drive-thru bank."  If the contractor
 identified possible asbestos containing materials, then the report's 
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recommendations should suggest a sampling regime to determine if
 asbestos is present. If the contractor who prepared the report
 determined later there was no concern for asbestos, then the factors
 which led to this determination should have been discussed in the
 Conclusions/Recommendations section. NEPA Call-In consulted the
 National Emissions Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAPS),
 Title 40 Code of Federal Regulations (CFR), Part 61, Subpart M,
 "National Emission Standards for Asbestos" (enclosed on 3.5" diskette in 
ASCII format), which states "Prior to any demolition or renovation

 subject to NESHAPS, all regulated ACM must be removed from the building
 before activities would breakup, dislodge, or disturb the material."
 These regulations are important to GSA because building owners are
 responsible for identifying and managing asbestos accordingly. 

3. 	 Page 6, paragraph 2, states "Ballasts could not be observed readily
 because of the design of the fixture; therefore, no comment can be made
 with respect to possible PCBs." We recommend adding a detailed
 explanation why PCBs are not an issue to be further investigated. 

4. 	 Sampling Results, pages 8-10.  According to page 3, Section 2.2, soil
 samples were analyzed for Toxicity Characteristic Leaching Procedure
 (TCLP) Metals, Base Neutrals, and Diesel Range Organics. We suggest
 adding an explanation as to why these parameters were chosen to satisfy
 the objective of the investigation. Additionally, the report should
 include the rationale for the three listed testing methods and discuss
 the relevance of each test result in the context of satisfying the
 objectives of the investigation.

 We recommend the purpose for conducting the TCLP be clearly stated in
 the objectives. Title 40 CFR 261.24(a), "Toxicity characteristic"
 (enclosed), explains the use of TCLP Metals test for determining
 toxicity. This test does not determine if the presence of a metal was
 caused by a release or if it occurs naturally in the soil. The purpose
 of the TCLP test is solely to determine if a material must be managed as
 a hazardous waste under the Resource Conservation and Recovery Act
 (RCRA). If identification of hazardous waste is an objective of the
 study, then TCLP testing for organic compounds should also have been
 performed.

 To be meaningful, the results of the TCLP test must be compared to
 appropriate TCLP regulatory levels contained in Title 40 CFR 261.24,
 "Toxicity characteristic" (enclosed). The text should also state
 whether the soil was determined to be a hazardous waste based on this
 comparison. In the tables on pages 8-10, column three, "Levels Found,"
 the TCLP unit mg/L should be used instead of mg/kg. The text should

    explain why the data in the tables on pages 8-10, column three, was
 compared with the Environmental Protection Agency (EPA) Constituent
 Concentrations in Wastes (CCW) listed in column four, "EPA CCW Level."

    Title 40 CFR 260, "Subpart D-Treatment Standards," refers to EPA's
 disposal restriction where wastes may be land disposed only if it is
 below the regulatory limits (CCW). The importance of the CCW numbers
 should be explained in the report so the user is able to draw
 conclusions based on the data. We also recommend the report make
 reference to the Comprehensive Environmental Response, Compensation and
 Liability Act (CERCLA) regulations concerning hazardous waste
 concentrations in comparison to the sampling. The report should ask and
 answer the question, "Are CERCLA Hazardous Wastes present on the site?"

    This is the objective of ASTM E 1527-93 (Section 1.1 Purpose). 

5. 	 NEPA Call-In found the table format on pages 8-10 to be confusing and 
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inconsistent. For example, the entry for test probe hole #7 show TCLP
 Metals results. However, since Diesel Range Organics are tested
 collectively, it looks as though PCB is covered under the Diesel Range
 Organics category, following the format for TCLP. NEPA Call-In
 recommends that a format be used which is easier to follow.

    Inconsistencies with the data reporting in the table on pages 8-10 and
    the observations on pages 5-7 of the Appendix include the following:

 a) The levels below ground at which observations are made are different
 for each test probe. If observations were the same at all levels, we
 recommend this be stated in the observations section.

 b) Test probe # 2 observations state a sample was taken at 0.5-2.0'
    level, but the table states the sample was taken at 13-15' depth. The

 sample depth for test probe 3 is inconsistent with the observational
    depth levels on pages 5-7.

 c) In general, the depths given for the sample locations for each probe
 are not the same in the table as they are in the observations. 

The materials in this TI have been prepared for use by GSA employees 
and contractors and are made available at this site only to permit the 
general public to learn more about NEPA. The information is not intended to 
constitute legal advice or substitute for obtaining legal advice from an 
attorney licensed in your state and may or may not reflect the most current 
legal developments. Readers should also be aware that this response is based 
upon laws, regulations, and policies in place at the time it was prepared and 
that this response will not be updated to reflect changes to those laws, 
regulations and policies. 

Sincerely, 

(Original Signed) 

NEPA Call-In Researcher 


