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22 April 1997 

Re: 	 NEPA Call-In Technical Inquiry 0070 - Firing Range Construction
 Requirements 

Dear NEPA Call-In User: 

This letter is in response to your April 10, 1997 request for the documents 
referenced in NEPA Call-In Technical Inquiry (TI) 0019, "Firing Range 
Requirements." You are involved in the construction of a firing range and 
have downloaded TI 0019 from the NEPA Call-In web site, but would like the 
supporting documents. You would also like to know if Michigan has any 
additional requirements for firing range construction, or requirements 
pertaining to periodic lead removal associated with firing range 
maintenance. 

NEPA Call-In is enclosing the documents referenced in TI 0019 which include 
the following: 

1. 	 "U.S. EPA Region VIII RCRA Program Policy for Remediation of Rifle
 and/or Pistol Ranges," undated. This policy discusses range 
remediation in Region VIII. EPA Region VIII requires site remediation 
when a small arms range is closed and strongly encourages owners/

 operators to consider periodic remediation of operating ranges; 

2. 	 Resource Conservation and Recovery Act (RCRA), Section 7002, "Citizen
 Suits," and Section 7003, "Imminent Hazard." RCRA regulates hazardous
 waste to include lead. Sections 7002 and 7003 provide remedial

    authority for Federal and non-federal entities where an imminent and
 substantial endangerment to health or the environment may exist; and 

3. 	 PRO-ACT Information Packet, "Firing Ranges."  This packet provides
    information on firing range design and remediation, lead-free

 ammunition, and lead recyclers. 

NEPA Call-In contacted Mr. Brad Benning, On Scene Coordinator, Superfund 
Division, Environmental Protection Agency (EPA), Region V, (312) 353-2208, 
to determine if they have adopted the "Region VIII RCRA Program Policy for 
Remediation of Rifle and/or Pistol Ranges." EPA Region V includes 
Michigan. Mr. Benning stated Region V has not adopted the Region VIII 
policy. Further, Mr. Benning stated, to his knowledge, Region V does not 
have policies or requirements for construction or remediation of firing 
ranges. 

We then contacted Ms. JoAnn Merrick, Chief, Enforcement Section, Department 
of Natural Resources Waste Management Division, Lansing, Michigan, (517) 
373-2730, to determine if Michigan has any construction or remediation 
requirements. Ms. Merrick stated Michigan has no construction requirements 
for firing ranges. She also stated Michigan follows the RCRA regulations 
and has no additional requirements for remediation. 

The materials in this TI have been prepared for use by GSA employees 
and contractors and are made available at this site only to permit the 
general public to learn more about NEPA. The information is not intended to 
constitute legal advice or substitute for obtaining legal advice from an 
attorney licensed in your state and may or may not reflect the most current 
legal developments. Readers should also be aware that this response is based 
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upon laws, regulations, and policies in place at the time it was prepared and 
that this response will not be updated to reflect changes to those laws, 
regulations and policies. 

Sincerely,


(Original Signed)


NEPA Call-In Researcher



