United States Tax Court History

Original Design

The monumental U.S. Tax Court Building in Washington DC, conveys a strength, stateliness, and daring unparalleled in Modern federal architecture. Government officials handpicked master architect Victor A. Lundy, renowned for his sculptural architectural designs and innovative uses of engineering technology, to design the building in 1965. They awarded Lundy the contract without competition, expressing their confidence in his abilities to design a Modern landmark.

The building is a direct result of the "Guiding Principles for Federal Architecture" issued by the Ad Hoc Committee on Federal Office Space at the request of President John F. Kennedy in 1962. In an attempt to improve federal buildings, the committee recommended architecture that would convey the "dignity, enterprise, vigor, and stability of the American Government." Designers and officials were encouraged to pay special attention to site selection and layout, including landscape development.

In 1966, GSA approved Lundy's concept for a building with strong end masses, a central cantilevered courtroom block, and a landscaped plaza. Despite enthusiastic support for the project, the Vietnam War triggered funding cuts that delayed construction until 1972, when GSA secured a site and held a groundbreaking ceremony. The completed building was dedicated on November 22, 1974, the fiftieth anniversary of the Revenue Act that created the court. Employees occupied the building on January 20, 1975. The building and its landscaped plaza occupy the entire block bound by D, E, Second and Third streets in northwest Washington. Due to escalating construction costs, the plaza was not completed until 1981.

Lundy's design won a GSA Honor Award in the first Design Awards Program held in 1972. Despite its relatively recent construction date, the U.S. Tax Court Building is an exceptionally significant building in Washington DC.

Watch the video> Victor Lundy: Sculptor of Space

Site History

In the 1930s, the U.S. Board of Tax Appeals, later renamed the Tax Court of the United States, was housed in the Internal Revenue Service Building in the Federal Triangle. By 1956, overcrowding and the desire to separate judicial and executive powers led to initial attempts to relocate the court. In 1962, Secretary of the Treasury Douglas Dillon appealed to the U.S. General Services Administration (GSA) to incorporate funds for the design of a new building in its upcoming budget. GSA subsequently allocated $450,000.

Architecture

Describing his landmark U.S. Tax Court Building, architect Victor A. Lundy stated, "What I've done is taken a monolithic block and broken it apart." Striking and bold, the building exemplifies the culmination of Modern design principles coupled with technological advances that allowed for a new type of building. The building is not only one of the most sophisticated and successful examples of Modernism in the District of Columbia, but also in the government's inventory. Hailing the design in 1967, distinguished New York Times architectural critic Ada Louise Huxtable described the plans for the U.S. Tax Court Building as "a progressive, sensitive, contemporary solution fully responsive to Washington's classical tradition and yet fully part of the mid-20th century--a period of exceptional vigor and beauty in the history of structure and design."

The building presents itself as a cube that has been deconstructed into four units: a dramatic cantilevered courtroom block on the front with office blocks on each side and to the rear. These four components surmount a single-story base called the podium. The building is clad in flame-treated Royal Pearl granite from Georgia and bronze-tinted, heat-absorbing, glare- reducing glass with slim bronze- anodized aluminum mullions. Architect Victor Lundy's skillful use of materials and voids between blocks articulate the units.

Lundy expertly united the interior and exterior of the building, stating, "Inside this building, you will always have a sense of where you are and of the sky outside." The building's exterior forms indicate the interior spatial arrangements.

Located on the Second Street side of the building, Lundy designed the plaza with a central reflecting pool flanked by landscaped areas. His plan represents an ingenious solution to site challenges; Interstate 395 runs directly beneath the plaza. Its formal design provides an appropriate approach to the colossal flight of stairs leading into the monumental building.

 

Last Reviewed 2016-06-30