NEPA Call-In Technical Inquiry 0140 - Lead-acid Battery Recycling

15 Septenber 1997

Re: NEPA Technical Inquiry 0140 - Lead-acid Battery Recycling

Dear NEPA Call-In User:

This letter is in response to your e-nmail inquiry received by NEPA
Call-1n on August 14, 1997, in which you requested information on
regul ati ons governing | ead-acid battery disposal. You also wanted to

know i f the Federal governnment or GSA has a policy giving preference to
the recycling of |ead-acid batteries over their disposal as a hazardous
wast e.

SUMMARY OF FI NDI NGS

NEPA Cal | -1 n found that Federal regulations require |ead-acid batteries
to be either disposed of as hazardous waste or to be recycl ed.

Pennsyl vania State |aw requires | ead-acid batteries to be recycled. The
Pol I uti on Prevention Act of 1990 established that, whenever feasible,

pol luti on should be prevented or reduced at the source; that pollution
that cannot be prevented should be recycled in an environmentally safe
manner; and that disposal should be enployed only as a | ast resort.

NEPA Cal |l -1n'"s detailed findings are provided bel ow.

DETAI LED FI NDI NGS

NEPA Call-1n reviewed Title 40 Code of Federal Regul ations (CFR) Part
266, "Standards for Materials Being Recycl ed/ Reused," Subpart G "Spent
Lead-acid Batteries Being Reclained' and 40 CFR Part 273, "Standards for
Uni versal Waste Managenent." |If |lead-acid batteries are recycled, they
are subject to the disposal regulations contained in 40 CFR 273. |If
they are not recycled they are regulated as a hazardous waste and are
subject to 40 CFR 266. You stated you did not need a copy of these two
regul ati ons.

In addition, Public Law (PL) 104-142, "Mercury-Containing and
Rechar geabl e Battery Management Act,"” may apply to lead-acid battery
di sposal and recycling in the future. The purpose of PL 104-142 is to:

1. Phase out the use of nercury in batteries;

2. Provide for the efficient and cost-effective collection and
recycling of batteries (lead and cadm um contai ning batteries);

3. Inplenment a national, uniformsystemfor |abeling batteries.

We contacted the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) hotline
(800) 424-9346, to determ ne the status of Environmental Protection
Agency (EPA) inplementing regulations. The hotline representative
stated that proposed rules inplenenting the |aw are due to be published
by EPA in August 1997. However, the proposed rule has not yet been
publ i shed and the representative stated that it is not |likely that the
proposed rule will be published this nonth. The typical approach is for
the EPA to publish a proposed rule regarding inplenmenting regulation and
allow for a coment period. At the conclusion of the comrent period,
the EPA will review the comments received and publish a final rule
promul gati ng the inplenmenting regul ati ons.
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NEPA Cal |l -1n also contacted M. Bill LaCour, Used G| Recovery

Coordi nator, at the Pennsylvani a Department of Environnental Protection
(717) 787-7382. M. LaCour stated that Pennsylvania Act 101, the
"Muni ci pal Waste Pl anni ng, Recycling and WAste Reduction Act," (section
encl osed) requires |lead-acid batteries to be recycled. The Act also
mandates retailers who sell |ead-acid batteries to accept old batteries
for recycling. WM. LaCour also sent a Pennsylvania County Recycling
Coordi nator List (enclosed), a list of authorized recycling centers for
| ead-acid batteries (enclosed), and a fact sheet on Autonotive Battery
Recycling in Pennsylvania (enclosed). The authorized recycling centers
near the Phil adel phia area are highlighted and indicated by the B0l
code.

NEPA Call-In also reviewed Executive Order (EOQO 12856, "Federa
Conpl i ance Wth Ri ght-To-Know Laws And Pol | uti on Prevention

Requi renents” and EO 12873, "Federal Acquisition, Recycling, And Waste
Prevention" (enclosed).

Page 1, paragraph three of EO 12856 states:

"the Pollution Prevention Act of 1990...established that it is

the national policy of the United States that, whenever feasible,
pol lution should be prevented or reduced at the source; that

pol lution that cannot be prevented should be recycled in an
environnental ly safe manner...[and] that disposal or other rel ease
into the environment should be enployed only as a last resort."

In addition, Sec. 705 of EO 12873 states:

"Each Executive agency that has not already done so shall initiate
a programto pronpte cost effective waste prevention and recycling
of reusable materials in all of its facilities.”

NEPA Cal | -1 n contacted GSA National Capital Region, to determne if GSA
has additional policy on recycling of |ead-acid batteries. The GSA
Nati onal Capital Region stated they were not aware of any specific GSA
gui dance on di sposal or recycling of |ead-acid batteries.

NEPA Call-In is also sending to you the U S. Air Force Center For
Envi ronnment al Excel |l ence (AFCEE) PRO-ACT Product |Information Package on
Batteries (enclosed).

The materials in this Tl have been prepared for use by GSA enpl oyees

and contractors and are nade available at this site only to pernmt the
general public to | earn nore about NEPA. The information is not intended to
constitute | egal advice or substitute for obtaining |egal advice from an
attorney licensed in your state and may or may not reflect the nmost current

| egal devel opnents. Readers should al so be aware that this response is based
upon | aws, regulations, and policies in place at the tine it was prepared and
that this response will not be updated to reflect changes to those | aws,
regul ati ons and policies.

Si ncerely,
(Original Signed)

NEPA Cal |l -1 n Researcher



