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14 March 1997 

Re: NEPA Call-In Technical Inquiry 0036 - Phase 1 ESA Review 

Dear NEPA Call-In User: 

This letter is in response to your March 4, 1997, request for NEPA Call-In 
to review the Phase I Environmental Site Assessment for the Rockford 
Building, 211 South Court Street, Rockford, Illinois, prepared by Louis 
Berger & Associates and submitted to the General Services Administration 
(GSA) in January, 1997. You asked for NEPA Call-In to review the document 
and comment on the technical accuracy of the report. In addition, you 
specifically questioned the report's recommendation that GSA should test a 
transformer for PCBs. 

NEPA Call-In reviewed the above report and compared it to the guidance in 
American Society for Testing and Materials (ASTM) Standard E-1527, Standard 
Practice for Environmental Assessments. In general, the report meets the 
minimum requirements for a Phase I Environmental Site Assessment. The 
conclusions reached are generally valid except as noted in our comments 
below. Although it appears proper sources were consulted, the report could 
be revised to be more specific about what those sources were. The report 
contains many typographical errors and some grammatical errors; however, 
since this is a preliminary report, we assume this will be corrected when 
the report is finalized. Our specific comments are as follows: 

1. 	 Page i, Executive Summary, Paragraph 2, states ". . . to determine if
 any contamination has occurred due to higher elevation leaking
 underground storage tanks (LUST) sites." The phrasing of this sentence
 is confusing and led the reviewer to believe a LUST had been identified
 on the property. However, reading the same phrase later in the report
 (Page 9) suggested the report is really referring to LUST sites which
 are hydrologically upgradient of the property. It is recommended that
 the report use the technical terms "upgradient" and "downgradient",
 since these terms more specifically imply potential groundwater
 transport of contaminants from LUSTs. 

2. 	 Page 1, Section 2.1, Site Description does not address sewage disposal.
    ASTM Standard E-1527 requires that the sewage disposal method for the

 property be described, and should be included in this paragraph. 

3. 	 Page 1, Section 2.2, Site Land Use History states "According to property
 ownership information . . .". The text should be more specific about
 records reviewed to obtain this information. 

4. 	 Page 3, Figure 2, Site Map appears to be a copy of the United States
 Geological Survey (USGS) map, but this is not referenced. The ASTM

    Standard E-1527 requires a USGS topographical map of the site be
 reviewed. The figure should state it is a USGS topographic map, and
 should state the quadrangle which has been consulted. 

5. 	 Page 7, Section 3.1.3, RCRA List states there are six small quantity
 generators within one eighth of a mile of the property but does not
 state whether these sites are on adjacent properties. Further, the
 report has made no attempt to determine whether these generators may
 actually have an impact on the subject property. Section 7.1.9 of the
 ASTM Standard E-1527 states if one of the standard environmental sources 
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identifies the property, or another property within the search distance,
 then "the report shall include the environmental professional's
 judgment about the significance of the listing to the analysis of
 recognized environmental conditions in connection with the property."
 This is typically done, at a minimum, by showing the locations of the
 identified RCRA sites on a topographic map along with the property.
 This allows the reader to determine the proximity of the RCRA sites to
 subject the property and identify those more likely to have impact.
 This also allows the reader to make a general determination whether the
 site is upgradient or downgradient of the property. 

6. 	 Page 7, Section 3.2.1, LUST/UST List, states there are eight USTs within 
one eighth of a mile of the property and 21 LUSTs within one half mile

 of the property. Adjacent properties are not addressed. Further, the
 report has made no attempt to determine whether the LUSTs/USTs may
 actually have an impact on the subject property. Again, ASTM Standard

    E-1527 states "the report shall include the environmental professional's
 judgment about the significance of the listing to the analysis of
 recognized environmental conditions in connection with the property."
 This is typically done by showing the locations of the identified
 LUST/UST sites on a topographic map along with the property. This
 allows the reader to determine the proximity of the LUST/UST sites to
 the subject property and identify those more likely to have impact.
 This also allows the reader to make a general determination whether the
 site is upgradient or downgradient of the property. 

7. 	 Page 8, Section 4.0, Site Inspection states "There is a transformer in a
 second floor closet that is not on a concrete pad. This transformer
 should not contain PCBs." It is not clear why the report conclude this
 transformer does not contain PCBs. Supporting information regarding
 this conclusion should be included. NEPA Call-In recommends assuming
 PCB transformers contain PCB's unless documentation supporting this
 conclusion is available for this specific property. 

8. 	 Page 8, Section 4.0, Site Inspection also states "A transformer owned by
 Commonwealth Edison was found outside on the..... Therefore, it is
 likely that PCB's are present on the site." No logic to support this
 conclusion is given. Do the transformers have markings or dates clearly
 indicating they contain PCBs? Is information available from the
 servicing electrical utility? If there is no clear information from
 markings, dates, or documentation regarding the PCB status of the
 transformer, it should be assumed to contain PCBs and so stated in the
 report. 

9. 	 Page 9, Section 5.0, Interviews, does not indicate whether the
 owner/occupant was interviewed. The ASTM Standard E-1527 requires the
 property owner or occupant be interviewed,if readily available. The
 list of sources on page 10 includes the building manager, suggesting
 that he was interviewed, but the text does not include any information
 from this source. In the interviews section on page 9, the text should
 state the building manager was interviewed, and should state what
 information he provided. 

10. Page 9, Section 6.0, Findings and Recommendations, mentions higher
 elevation LUST sites but does not indicate whether these sites are
 actually upgradient of the subject property. NEPA Call-In recommends a
 more complete discussion of the physical setting be conducted which
 includes analysis of geologic, hydrogeologic hydrologic and topographic

    conditions as described in ASTM E-1527. 
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11. Page 9.0, Section 6.0, NEPA Call-In has difficulty concurring with the
 broad comments in this section as potential signs of environmental
 contamination on the exterior of the property were concealed by 2" to 3"
 of freshly fallen snow. A follow-up site visit may be needed to obtain
 a satisfactory ESA. 

Other environmental concerns suggested for inclusion in the above report 
are information on water table depth and direction of flow, presence of 
lead-based paint, presence of asbestos-containing materials, Recorded Land 
Title Records, and potential for flooding. The water table and flood plain 
information may be more significant as a result of the potential leaking 
USTs. 

Regarding the labeling requirements for PCBs, NEPA Call-In reviewed 
regulations on labeling requirements for PCB transformers [addressed in a 
previous Technical Inquiry (TI) for a different customer in November 1996, 
PRO-ACT TI 10714, enclosed].  According to the U.S. Environmental 
Protection Agency's Toxic Substances Control Act (TSCA) Hotline, (202) 
554-1404, labeling requirements are found in Title 40 Code of Federal 
Regulations (CFR), Subpart C, Marking of PCB's and PCB Items, Part 761.40, 
"Marking Requirements" (enclosed). A summary of the marking requirements 
follows: 

1. 	 Transformers manufactured after 1 July 1978 are prohibited from
 containing PCBs and do not require labeling; 

2. 	 Transformers manufactured prior to 1 July 1978 and containing PCB
 concentrations of 500 parts per million (PPM) or greater must be
 labeled; and 

3. 	 Transformers manufactured prior to 1 July 1978 which have been converted
    to PCB-Contaminated Electrical Equipment (50 PPM to less than 500 PPM
    PCB), or a Non-PCB Transformer (less than 50 PPM PCB), do not require

 labeling. 

Therefore, a label on the transformer may be the evidence used to support 
the PCB determination reached in the ESA, and such evidence should be 
addressed in the report. 

The materials in this TI have been prepared for use by GSA employees 
and contractors and are made available at this site only to permit the 
general public to learn more about NEPA. The information is not intended to 
constitute legal advice or substitute for obtaining legal advice from an 
attorney licensed in your state and may or may not reflect the most current 
legal developments. Readers should also be aware that this response is based 
upon laws, regulations, and policies in place at the time it was prepared and 
that this response will not be updated to reflect changes to those laws, 
regulations and policies. 

Sincerely, 

(Original Signed) 

NEPA Call-In Researcher 


