The James V. Hansen Federal Building (originally the Federal Building United States Court House) constructed in the Modernist style is a six story structure located at the northeast corner of Grant Avenue and 25th Street. The site has an entrance plaza in front of the south entrance with granite pavers and two fountains. The remainder of the site is simply landscaped with grass planting areas on the south, east and west sides of the site and a parking lot adjacent to a raised planter bed on the north side of the site.

The six story structure is rectangular in plan and has a recessed first floor with a series of granite clad columns that align with the edge of the upper floors. The recessed first floor section of the building is clad with precast granite mosaic panels on the ends and storefront windows in the center of all four elevations. There are storefront entrances in the center bay of the north and south facades. The exterior faade of the second through sixth floors is clad with tan precast concrete panels with deep ribs on all four sides. Center pivot, aluminum frame windows are located in the center of each one story panel.

The main (south) faade fronts Twenty Fifth Street and has a recessed base with a series of granite clad columns at the building edge. There is an entrance in the center bay with two sets of double doors in a storefront system that is stepped back from the rest of the first floor faade with mosaic granite tiles set in panels on the walls leading back to the entrance. The east and west ends of the north elevation are clad with rough granite tiles set in 2 by 2 panels that match the panels at the entry. Between the solid end panels and the entrance, the first floor of the south elevation has a storefront aluminum window system. The second through sixth floors are clad with tan precast concrete panels with deep ribs on all four sides and aluminum framed windows in the center of each panel. There are deep recesses between the precast panels. There are several granite elements on the upper floors a beam clad with polished granite runs along the bottom of the second floor panels, the parapet is clad in polished granite and there are polished granite columns that extend from the second floor to the parapet at each corner of the building.

The north elevation is the same as the south, though the entrance is secured with a card reader and only for employees. The only difference is the addition of louvers over the windows in the center bays on the second through sixth floors.

The east and west elevations have the same general layout as the north and south with a recessed first floor with granite mosaic tiles panels on the ends and storefront windows in the middle. Columns clad with polished black granite are spaced along the edge of the faade with precast concrete panels above. There is no entrance on either the east or the west elevations.

The first columns spacing on the four elevations has a difference between the north and south elevations versus the east and west. The columns align with the centerline of the ribs found in the precast panels above on floors two to six. The end bays of the north and south elevations have four window panels per bay, whereas all the other column bays have five window panels for all the other bays on all four elevations.

The penthouse is stepped back from all four elevations and the portion visible from the street and surrounding buildings is clad with panels of granite mosaic tiles that match those used on the first floor. To the east and west of the penthouse there are low walls made of metal panels. The panels on the east side are insulated and serve as the exterior cladding around the upper section of the courtroom. The panels on the west side are un-insulated and simply form an enclosure on the roof to create symmetry with the courtroom.

Interior spaces that have retained their original layout and many of the original finishes include the first floor lobby and vestibules, the sixth floor elevator lobby and courtroom lobby, the courtroom and the judges chambers. The lobbies have the original terrazzo flooring, marble wall panels and suspended ceilings. The courtroom retains the original wood wall paneling and suspended acoustic tile ceiling on either side of a central luminous suspended ceiling system. Some of the original wood furnishings remain intact including the judges bench, clerks desk, witness stand, jury box and public seating benches. The judges chambers have the original suspended ceiling and plaster walls with built in wood bookshelves in the judges office and library. The corridors on the second through sixth floors have been retained in their original layouts (except for the west half of the second floor) with some of the original finishes.

The Federal Building United States Court House (now the James V. Hansen Federal Building) was designed by Keith W. Wilcox and Associates and constructed from 1963 1965. Keith W. Wilcox and Associates was an architectural firm located in Ogden, Utah. Wilcox had degrees in Mechanical Engineering and Architecture. Other buildings he was responsible for designing include the Washington D.C. Mormon Temple, the original McKay-Dee Hospital in Ogden and multiple schools in the Ogden and Weber School Districts.

A bill to rename the building the James V. Hansen Federal Building passed the House on April 21, 2004, passed the Senate on December 7, 2004, and was signed by President George W. Bush on December 21, 2004. Hansen was born and raised in Salt Lake City, Utah. He served in the U.S. Navy from 1951 to 1955 and then attended the University of Utah, where he earned a business degree. After college he worked as an insurance agent and was elected to Farmington City Council. Hansen was elected to the Utah House of Representatives in 1973. He held that position until 1980 when he was elected to the United States House of Representatives. As a Congressman, he served as the Chairman of the House Ethics Committee and Chairman of the House Resources Committee. Hansen remained in office until January 3, 2003, when he retired. A portion of US-89 in Utah was renamed the James V. Hansen Highway when it was upgraded to freeway standards.

Year
Start
Year
End
Description Architect
1963 1965 Original Construction Keith W. Wilcox and Associates