U.S. Border Station, Derby Line, VT

The Derby line Border Station occupies a 68,431 square foot site on the west side of U.S. Route 5, or Main Street, several hundred feet south of the Canadian border. The border station is a major visual element in the center of the village of Derby Line, located next the the village hall and across from a mixed residential and commercial block. The Canadian border station, located on the east side of the highway beyond a bridge, is not visible from the station. The site is relatively level adjacent to the building, with a downward slope toward the west at the western edge of the property. A free-standing garage and inspection building, located along the southern edge of the property behind the station building, was part of the original development. A free-standing livestock inspection station, which appears to have been constructed in the 1950s, is located to the west of the station building.

As originally developed, the inspection station occupied the eastern edge of the site, with a four-lane canopy projecting over a concrete driveway below, bordered by a gravel drive adjacent to the road. Another gravel drive along the south of the building serviced the garage and inspection station. Concrete curbing bordered the outer edges of the gravel drive. Most of the site to the west, which was originally grass, is paved adjacent to the buildings.

This handsome Georgian revival building, constructed in 1931–1932, is a large, hip roofed, two-story brick structure with a wooden canopy projecting from the east facade and several small, later additions at the rear, or west, facade. The original core is a symmetrical brick block measuring seven bays wide by three bays deep. Window wells along the south facade and a large areaway along the west facade, both of which have been closed off, originally provided daylight to the basement. Entry is made up one-half step to the first floor at the center bay of the east facade, up two steps to the same level through doors in the east bays of the north and south facades, and by a low loading dock on the west facade. A pedestrian entrance on the west facade is entered at grade from the exterior onto an intermediate landing in the stairwell between the first floor and basement.

The interiors of original public and private spaces within the core are consistently simple, functional and non-monumental in character. The first floor has been extensively renovated. Most original plans, volumes and finishes survive intact on the second floor and basement. Public offices of Immigration and Customs occupy the south half of first floor, and the Post Office occupies the north half of the first floor. A stair hall, approached by an original corridor bi-secting the building, leads to the basement and second floors. The second floor contains additional administrative offices, formerly public toilets now used by staff, several former detention and interrogation cells now unused. Second floor spaces are arranged around a long, double-loaded corridor approached by the staircase. The basement, which was originally used for detention, storage and mechanical space, is primarily used for the latter functions.

Except where noted below in the descriptions of zones, interior finishes are standardized throughout. Concrete beams are exposed throughout the interior ceilings, carried by exposed piers. Walls and ceilings are typically finished with smooth painted gypsum plaster. A plain, bead-moulded chair rail and ogee-molded picture rails are used on the walls of public areas and offices. Painted wood baseboards are typically comprised of a quarter round shoe mold, and a two-part fascia washboard surmounted by a running cyma reversa mold. Doorways typically contain painted wood doors with five horizontal panels or two horizontal panels below a glazed panel, enframed within a running molded surround comprised of two flat fascia planes bordered with a deep cyma reversa mold along the interior edge, and a flat cyma recta mold at the perimeter. Some enframements contain operable glazed hopper transoms. Doors are hung with brass hinges, and operated with brass knobs with inset cylinder locks. Windows are enframed with simple running molded surrounds terminating in projecting bullnose stools. Original lighting fixtures have been systematically replaced with ceiling-surface mounted fluorescent units. Most floors are finished with non-original wall-to-wall carpet.

The Vermont border station located at Derby Line is one of twelve surviving complexes erected between 1931 and 1937 along the Vermont-Quebec border. This handsome Georgian Revival building, designed by the Office of the Supervising Architect of the Treasury and constructed in 1932, shares common technical, stylistic and programmatic features with other stations constructed at that time.

As a group, the border stations are closely associated with three major themes in twentieth century American history: Prohibition (1919-1933), the popularization of the automobile, and the Depression of the 1930's. The stations are also associated with a massive public building program that nearly doubled the number of Federal buildings, coupled with the extensive rebuilding of Vermont's road system following the Great Flood of November 3, 1927. Of this group, the station at Derby Line was among the first to open, and was the largest and most carefully detailed.

Today, the large concentration of contemporary, architecturally-related border stations surviving in Vermont is exceptional. Of the group of border stations included in this report, Derby Line was the largest, least typical and first constructed.
Beyond projecting and iconographic image of American architecture at the international border, the Derby Line border station is a major masonry public building located in the center of town. It retains much of its original character-defining features, notably morphology, masonry detailing, many plan elements, and much fenestration.
 

Year
Start
Year
End
Description Architect
1931 1932 Original Construction Louis A. Simon, of the Treasury
1942 Exterior painting, roof repairs Smyth
1942 Interior painting, misc. repairs Piken
1946 Built-in gutters roofed-over Canaan Co.
1949 Rail bumpers installed at canopy Public buildings administration
1949 Stucco ceiling of canopy replaced Public buildings administration
1949 Concrete gutters repaired. Public buildings administration
1949 Pavement resurfaced Public buildings administration
1950 Flood lighting installed Public builings administration.
1951 Driveway extended to the north. Sotera
1952 Interior, exterior painting, misc. repairs Federal Painting
1952 Roof repairs, etc. Rodd
1954 New light fixtures installed Perry
1955 Exterior painting Walker
1957 Heating plant converted to oil. Willard
1964 Extension and remodeling Skyway Roofing
1964 Pavement and curbs reconfigured. GSA
1964 East and north vestibules added. GSA
1964 Basemt. mo's, window wells, areaways infilled GSA
1964 Dock and extension added at rear. GSA
1964 Electrical system upgraded. GSA
1964 Basement & 1st Fl. space renovated for post office GSA
1964 Storm/wastewater systems upgraded. GSA
1964 Canopy islands and piers relocated. GSA
1964 Door replaced at west entrance. GSA
1964 1st Fl. space renovated for custom/immigration. GSA
1966 Miscellaneous alterations Carrol
1972 Steam heat system replaced with hot water GSA
1973 E. vestibule, canopy, plumb./heating renovated Praught
1974 Interior/exterior painting Carrol
1975 Parking area resurfaced State of VT Dept of Highways
1975 1976 P. O. spaces air-conditioned and painted Narramassic
1980 Handicapped retrofit Allard
Last Reviewed: 2019-02-21