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ENT EXECUTIVE 

3/15/2024 

GSA Office of Governmentwide Policy 

Acquisition Letter MV-2024-01 

MEMORANDUM FOR: ALL GSA CONTRACTING ACTIVITIES 

FROM: JEFFREY A. KOSES 
SENIOR PROCUREM 
OFFICE OF ACQUISITION POLICY (MV) 

SUBJECT: Guidance on Payment for Software Licenses Delivered via SaaS 

1. Purpose.

This Acquisition Letter (AL) provides guidance to Contracting Officers who may have questions 
about purchasing cloud-based Software as a Service (SaaS). It clarifies that under specific 
conditions, addressed below, an upfront payment is not considered an advance payment. As 
there are potential price savings and small business benefits to upfront payment for SaaS, this 
AL supports GSA's strategic objective that its portfolio of offerings meets market demand for 
products, services, and solutions and the desired acquisition approaches. 

2. Background.

SaaS is a cloud-based method of software delivery and licensing in which software is accessed 
online, commonly on a subscription basis. The purchaser receives access to the license 
contemporaneously with payment by downloading or accessing the software (and updates) via 
internet (web) based platforms. The purchased software license typically comes with a software 
license term that reflects the time period in which the license will grant users access to the 
software via SaaS delivery. 

In the context of software licenses delivered or accessed via SaaS, payment is often made 
“upfront”, meaning that payment is made contemporaneously with receipt of the software 
license and the beginning of the license service term. GSA Contracting Officers have been 
asked whether such upfront payment is considered an advance payment. As explained below, 
it is not. 

Advance payment is a specific type of contract financing method where payments are made 
prior to delivery or completion of the product or a service. There are statutory limitations (e.g., 
31 U.S.C. § 3324 and 41 U.S.C. § 4505) on the Federal Government’s use of advance 
payments. Advance payments to Government contractors for goods and services are generally 
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prohibited unless specifically authorized. Advance payment is not authorized for the purchase 
of software licenses delivered or accessed via SaaS. 

Purchases meeting the criteria established in this AL, upfront payment for software licenses 
delivered or accessed via SaaS are not considered advance payment. The central distinction is 
the contemporaneous access. 

3. Criteria.

As long as the purchase meets the following criteria, such upfront payment is not considered 
advance payment: 

● Access to the software is granted contemporaneously with payment (i.e., delivery of the
license is made contemporaneously with payment);

● The license is acquired on a fixed-price or fixed-price with economic price adjustment
basis even if other portions of the task order or contract are not fixed price;

● The license is priced at a single seat, multi-seat, unit, or subscription price covering a
fixed term, defined as “a limited period of time”;

● The license’s pricing/billing model allows for no utilization or consumption metric other
than quantity to affect the costs incurred over the negotiated term;

● The license does not require any upfront payment other than the fixed seat, unit, or
subscription cost as a prerequisite for access or a pricing discount; and

● Within end user or other license agreements, the license service is continuous and
uninterrupted for the negotiated term of access to the license.

4. Effective Period

This AL is effective immediately and remains in effect until rescinded or incorporated into the 
GSAM. 

5. Point of Contact.

Any questions regarding this AL may be directed to GSARPolicy@gsa.gov. 
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